כדי להיות מורה פרטי אין צורך בלימודיים אקדמיים או בלימודי תעודה. כל תלמיד תיכון, סטודנט או הייטקיסט המחפש השלמת הכנסה יכול להכריז על עצמו כעל מורה פרטי. באופן זה נוצר מצב בו "שוק השיעורים הפרטיים" מוצף במורים שייתכן ובקיאים בחומר הלימוד אותו הם מלמדים, אך הם אינם מוכשרים בהוראה. בקיאות בחומר הנלמד אינה מקנה בהכרח את היכולת ללמד אותו באופן מוצלח. בנוסף, "מורים" אלו אינם מכירים את הדרישות המשתנות של מערכת הלימוד והמיומנות הנדרשות מהתלמיד – דרישות ומיומנויות שהן מעבר לידע של החומר הנלמד.
כיצד תבחרו מורה פרטי?
בדקו המלצות - כמו בכל תחום, חשוב לקבל על המלצות על המורה. חשוב שההמלצות הללו יתקבלו לא רק מחברים שלומדים אצלו או שלמדו בעבר, אלא גם ממורים בבית הספר שתלמידיהם למדו אצל המורה הפרטי והם נכחו כי יש אצלם שינוי והתקדמות.
שיחה מקדימה – צרו שיחה מקדימה עם המורה. בפניה הראשונה שלכם אליו, שימו לב האם המורה שואל את השאלות הנכונות, שמטרתן להבין את הקושי של ילדכם ואת הסיבה לפנייתכם אליו, וכן האם הוא מסכם איתכם שלאחר השיעור הראשון, שהוא שיעור ההיכרות, הוא ייצור איתכם קשר לגיבוש תכנית מתאימה. תנו למורה להוביל את השיחה ולספק את האינפורמציה הנדרשת. באם הוא עושה זאת באופן מוצלח, זהו סימן חיובי לכך שמדובר במורה שמבין שאתם תרים אחר סיוע מקצועי ולא מסתפקים במורה שכל תכליתו היא מילוי דפי שיעורי בית או הכנה לקראת מבחן ספציפי.
בדיקה ומעקב – לאחר השיעור, שוחחו עם ילדכם ונסו להבין ממנו כיצד התנהל השיעור. הסתכלו על העבודה שנעשתה במהלך השיעור ושימו לב להספק החומר, לטיב העבודה, לסדר ולארגון, האם ישנם הסברים כתובים וברורים, מהו התרגול שנעשה ועוד. חשוב שתדעו מהו טיב ה"מוצר" שרכשתם (השיעור הפרטי). אם אינכם מרוצים, ערכו בירור עם המורה. זוהי זכותכם לקבל הסברים על טיב השיעור ועל איכותו.
כימיה – גורם חשוב בשיעור הפרטי הוא הכימיה בין התלמיד לבין המורה. זהו דבר שאין להתפשר עליו, ולכן, אם אתם מבחינים כי ילדכם אינו מרוצה מהמורה מכל סיבה שהיא, חפשו מורה אחר. הדבר אמור גם לגבי מורה בעל ניסיון והוכחות בשטח להצלחה – אם הגעתם למסקנה שאין חיבור בין המורה לבין ילדכם, מוטב כי תסיימו את מערכת היחסים איתו, שהרי "אין אדם למד אלא במקום שליבו חפץ" (מסכת עבודה זרה, דף יט').
זמינות – מורה פרטי מוצלח הוא מורה המפנה מזמנו מעבר לשעות השיעור עצמן, על מנת לדון איתכם בהתקדמות ילדכם, ליצור קשר עם המורה המלמד בכיתה בעת הצורך ולשדר מסירות כלפי התלמיד. אם אתם מתקשים לתקשר עם המורה הפרטי כדי לקבל ממנו עדכון על התקדמות ילדכם או כדי להתייעץ איתו – ייתכן וכדאי לשקול לעזוב את המורה. יחד עם זאת, במקרים מיוחדים בהם מתעורר הצורך בהתייעצות ממושכת, המורה עלול לדרוש מכם תשלום עבור הזמן שלו. זהו דבר מקובל והוגן, אך המורה יהיה מחויב כלפיכם במציאת זמן לקיום הפגישה.
אם טובת ילדכם עומדת מול עיניכם ואתם חפצים לסייע לו – אל תתפשרו. לעיתים קרובות, הפשרה ומציאת הפתרון הזול אינם נותנים מענה ובסופו של דבר הופכים את הפתרון ליקר הרבה יותר.